Onderzoeken

Op de afdeling radiologie wordt een aantal verschillende onderzoeken verricht. De meest voorkomende onderzoeken zijn röntgenfoto’s, echografie, CT-scan, MRI-scan, mammografie, angiografie, doorlichtingsonderzoek en botdichtheidsmeting (dexa-scan). Deze worden in alle drie de ziekenhuizen verricht op verwijzing van uw huisarts of specialist. Hieronder vindt u per soort onderzoek een korte algemene  beschrijving en een link naar de patiënteninformatie voor de verschillende soorten onderzoeken.

Botdichtheidsmeting (Dexa-scan)
Patiënteninformatie: MSTSKBZGTWikipedia info

Dit is een onderzoek waarbij de dichtheid van het bot wordt gemeten met een beperkte hoeveelheid röntgenstralen. Met behulp van een röntgencamera, worden een aantal foto’s (scans) gemaakt van de onderrug en van de linker of rechter heup (van patienten van 65 jaar en ouder wordt alleen de heup gescand). Het maken van deze foto’s duurt enkele minuten. Een “gewone” röntgenfoto van de lendewervels wordt als uitgangspositie gebruikt bij een Dexa-scan. Is er geen recente foto (niet ouder dan twee jaar), dan wordt deze voorafgaand aan de scan gemaakt. Er hoeft geen foto te worden gemaakt als u voor de tweede (controle) keer komt.

Doorlichtingsonderzoek
Patiënteninformatie: MSTSKBZGTWikipedia info

Doorlichting is een techniek voor röntgenonderzoek waarbij de patiënt bekeken  wordt met röntgenstraling die wordt gedetecteerd met een doorlichtingsscherm, zodat kan worden bekeken hoe de afgebeelde lichaamsdelen bewegen of bijvoorbeeld op een foto inwendige organen zoals maag en darmen zichtbaar te krijgen. Bijna altijd krijgt een patient hiervoor contrastmiddel toegediend.

Angiografie
Patiënteninformatie: MSTSKBZGTWikipedia info

Angiografie is een afbeeldingstechniek waarbij bloedvaten met behulp van contrastvloeistof worden afgebeeld met röntgenfoto’s. De afbeelding die ontstaat heet angiogram. Soms wordt angiografie direct gecombineerd met een behandeling zoals het plaatsen van een stent of een drain.  Uw behandelend arts of de radioloog zal u hierover informeren.

Mammografie
Patiënteninformatie: MSTSKBZGTWikipedia info

Een mammogram of mammografie is een afbeelding van de borstklier door middel van röntgenstraling. Een mammogram wordt onder andere veel gebruikt voor het opsporen van borstkanker. Hiermee is het mogelijk om een aantal tumoren en cysten van de borstklier op te sporen. Voor een scherpe foto moet de borst zo plat mogelijk zijn. Daarom moet de borst stevig worden aangedrukt. Dit kan gevoelig zijn. Als u merkt dat het aandrukken te pijnlijk wordt, moet u dit aan de laborante zeggen. Het kan zijn dat er aanvullend een echo van de borst gemaakt moet worden.

MRI
Patiënteninformatie: MSTSKBZGTWikipedia info

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. De scanner is een tunnel, met een verschuifbaar tafelblad. Er wordt gebruik gemaakt van een sterke magneet,een antenne en radiopulsen. De antenne is een spoel welke op of onder het te onderzoeken lichaamsdeel geplaatst wordt. Zo kunnen we de magnetische eigenschappen van de weefsels beïnvloeden en de signalen opvangen die de weefsels loslaten als de we magneet uitzetten. Doordat elk weefsel zich verschillend laat beïnvloeden door de magneet kunnen we de verschillende weefsels goed uit elkaar houden op de beelden die we zo krijgen. De MRI is een pijnloos radiologisch onderzoek, met als groot voordeel dat het geen gebruik maakt van röntgenstralen. Groot voordeel is dat weke delen (spieren, hersenen etc.) goed zijn af te beelden. Tijdens het scannen zal het apparaat een hoop lawaai maken. Om gehoorschade te voorkomen krijgt u een koptelefoon, waarop muziek kan worden gezet. Als u wilt, kunt u zelf ook een cd meenemen.

CT
Patiënteninformatie: MSTSKBZGTWikipedia info

De CT scanner (Computer Tomograaf) is een groot apparaat met een ronde opening. Tijdens het onderzoek schuift de patiënt door de opening. In de scanner zit een röntgenbuis welke röntgenstralen opwekt. De röntgenbuis draait rond uw lichaam en maakt 3-dimensionale röntgenfoto’s. Zo kunnen we van alle kanten naar de weefsels en organen kijken. U merkt daar verder niets van. Voor sommige typen CT-onderzoek krijgt u van tevoren contrastmiddel te drinken om de darmen beter te kunnen zien. Ook krijgt u tijdens bepaalde onderzoeken contrast toegediend via een infuus.

Echografie
Patiënteninformatie: MSTSKBZGTWikipedia info

Bij een echografie worden beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultra-geluidsgolven (geluidsgolven met een hoge frequentie). Deze geluidsgolven worden met het echoapparaat het lichaam ingestuurd en daarna door hetzelfde apparaat weer opgevangen. Doordat weefsels en organen verschillen in dichtheid kunnen we aan de hand van de weerkaatsing van de geluidsgolf weten hoe ze eruitzien en waar ze liggen. Op het scherm verschijnen de organen in beeld en kunnen ze worden vastgelegd en later beoordeeld door de echografist(e) en de radioloog.

Om de geluidgolven beter het lichaam in te kunnen sturen maken we gebruik van contactgel op waterbasis. Tijdens het onderzoek zal de echografist(e) het echoapparaat over uw lichaam bewegen om de geluidsgolven naar het te onderzoeken weefsel of orgaan te sturen.

De meeste echo-onderzoeken vinden plaats zoals boven beschreven, echter er zijn meer mogelijkheden met echografie. Zo vinden er gerichte echo-onderzoeken plaats op het vaatlaboratorium, waar in samenwerking met de vaatchirurg gericht naar bepaalde bloedvaten kan worden gekeken.

Röntgenfoto
Patiënteninformatie: MSTSKBZGTWikipedia info

Bij een röntgenonderzoek wordt gebruik gemaakt van stralen (röntgenstralen), die door het lichaam kunnen dringen zonder dat u daar iets van voelt. De stralen die door het lichaam gegaan zijn, vormen een beeld op een fotografische plaat of een beeldscherm. De radioloog kan zo eventuele afwijkingen ontdekken. Afhankelijk van het te fotograferen lichaamsdeel wordt u gevraagd om een bepaalde houding aan te nemen. Daarna zal de röntgenlaborant plaatsnemen achter het beschermende venster (röntgenstraling ondoorlaatbaar). Het kan zijn dat u tijdens het maken van de foto uw adem moet inhouden. De meeste foto’s worden gemaakt in 2 richtingen.